Wednesday, June 23, 2010

~ Oh! KuIh PaU... ~

Bercakap tentang kuih pau, memang sejak waktu dulu lagi aku xpernah gase atau terniat pun nak belajar membuatnya dari arwah mak. Arwah mak memang terror bab2 wat kuih ni... Pantang jer ko sebut kuih ape, kejap jer jadiknya... Pantas plak tu... Kira expertler... Ingat lagi kate2 abah, mane ade orang dalam dunia ni boleh wat kuih sambil lelap melainkan mak korang... Itu sebenarnya ayat perli tu... Arwah mak selalu terlelap setiap kali wat kuih, maklumlah time tido x cukup.. Dah lah tu, wat plak sengsorang. Anak daranya ni hampeh... Langsung xnak menolong. Tapi yang bestnye arwah mak xpernah membebel.. Sebabnya dia kate dia seronok dengan ape yang dia lakukan. Dia wat sume untuk kepuasan diri...


Berbalik kepada cerita pau, pau arwah mak lebih putih, gebu dan lembut. Namun terdapat sedikit perbezaan kenapa pau sekarang ni berwarna agak kuning air sket. Secara peribadi, aku lebih gemar kuih pau berintikan inti yg pedas seperti sambal tumis ikan bilis, inti kentang seprti inti epok2/karipap ataupun inti sayur ni. Namun, inti kacang merah dan kelapa pun mmg secara tradisi memang enak apalagi bila dialas dgn daun pisang sewaktu dikukus -wangi.....


Teringat sewaktu dulu, arwah mak ade gak bercerita pasal Hantu Pau... Namenya Pau Suri. Jom layan gambar...

No comments:

Post a Comment