Monday, July 27, 2009

~ ChIcKeN CuRrY SpEcIaL UmMi ~

Inilah rupe bentuknye Kari Ayam Special Ummi... Special ker??? Itu kalau nak tau kenelah tanye dengan Juru Rasa Tetap Masakan aku... Sape lagi kalau tak bukan buah hati kesayanganku n juga anak2ku yang dikasihi.... Teringat kate2 buah hati.... " Camni Kari Mamak pun kalah...". Ikhlas ker pernyataan tersebut??? Atau semate2 ingin menjage hati buah hatinye ini....


Bagi mereka yang tidak arif untuk memasak kari, ape2 pun jua jenis karinya so aku disini tidaklah terase untuk kedekut ilmu mengesyer ilmu yang ade ini.... Caranya mudah sahaja, just tumis bahan penumis, masuk ayam+serbuk kari+kentang, tunggu sehingga mendidih and last sekali masukkan santan dan kari dibiarkan selama 10 minit dengan kadar api yang kecil... So secara terperincinya bahan2nye adalah seperti berikut :-


Ape jua bahagian ayam yang telah dibersihkan

Santan kelape dari sebiji kelape (aku mencadangkan gunakanlah santan segera..tahap kebasiannya adalah terlalu tipis...)

Serbuk kari daging Baba's

3 biji kentang yang saiznye dipotong mengikut citarase

Bahan utama - bahan penumis (bawang kecil+bawang putih+halia) yang ditumbuk halus

No comments:

Post a Comment