Ramai yang tertanye2 apakah dia MURTABAK MAGGIE SPECIAL UMMI... Hehehehe... Murtabak ke Maggie? Inilah satu2nye menu yang kekal dari anak dara sehinggalah ke mak dara... Menu Sepanjang Zaman tu... Tetap same ramuan dan susun struktur bentuknye.... Dari dulu sehingga kini... Dari abah ke suami sehinggalah ke anak2 amat menggemarinya... Ingat lagi pernah dalam satu bulan Ramadhan tu, time tu aku still anak daralah... Time tu aku bersahur hanya berdua dengan abah jer... Aku dah xtau n buntu nak masak ape untuk menu sahur so akupun masaklah Murtabak Maggie ni... Abah mula2 tengok, ragu2 jugak nak makan, tapi bila aku suruh dia try test... Barulah dia merasai kenikmatan Murtabak tersebut... Pantang letak atas pinggan, sekali pandang trus lesap.... Best sangat kot.... Hehehehe...
Bahan-bahan wajibnya adalah :- Maggie Kari n Telur.. Ingat wajib tu.... Kalau xde mknenye xakan lah menjadi...
Yang paling pentingnya nak wat Murtabak Maggie Special Ummi ni mestilah ade Maggie Kari, maggie perisa lain, tidaklah digalakkan penggunaannya... Maggie kari tersebut hendaklah direndam dengan menggunakan air panas yang bersuhu 100 darjah celcius... Ingat mesti 100 darjah celcius... Kalau susah sangat nak dapat suhu air yang tepat, gunalah termometer. Tapi kalau xder termometer, kiranya air yang dijerangkan itu mendidih terus jer gunakan... Jangan lengah2 lagi... Rendam maggie tersebut selama 10 minit.... Lama lagi pun kira ok jugak... Biarkan maggie itu kembang, sekembang kembangnya... Ini adalah bertujuan untuk menyerapkan perisa kari ke dalam maggie tersebut.
Selepas maggie tersebut kembang, toskan maggie tersebut atau dengan nama lainnye asingkan di antara mee dengan kuah kari tersebut.... Selepas itu pecahkan telur ke dalam mee yang telah ditoskan tadi... Bilangan telur adalah sesedap rasa.... Lagi banyak, lagi bestttttt..... Selepas itu gaulkan telur dan mee tersebut sehingga sebati n serasi...
Selepas maggie tersebut kembang, toskan maggie tersebut atau dengan nama lainnye asingkan di antara mee dengan kuah kari tersebut.... Selepas itu pecahkan telur ke dalam mee yang telah ditoskan tadi... Bilangan telur adalah sesedap rasa.... Lagi banyak, lagi bestttttt..... Selepas itu gaulkan telur dan mee tersebut sehingga sebati n serasi...
No comments:
Post a Comment